Новини11.12.2010г.

Историята на празника "Рождество Христово"

В ранното християнство празникът Рождество Христово няма устойчива дата. Източните църкви празнували това събитие на (Богоявление) 6 януари още по времето но император Константин Велики, преди 336 г. В 3. век Ориген увещава християните да не го празнуват на този ден, като посочва, че на този ден праведният Йов и пророк Еремия скърбяли (Йов 14:4; Еремия 20:14). Църковните отци от 3. и 4. век (св. Иполит, Тертулиан, Йоан Златоуст, Кирил Александрийски, блаж. Августин, Климент Александрийски) посочват 25 декември като исторически по-подходяща дата на Рождество Христово. В Рим Рождество Христово се празнува през втората четвърт на 4. век, в Антиохия в 375 г. Св. Василий Велики въвежда празника в Константинопол в 379 г., по други сведения около 377 г. по заповед на император Аркадий и внушението на св. Йоан Златоуст, а в 430 г. започват да го празнуват в Александрия, в Палестина около 7 век. Арменската църква и досега празнува Рождество Христово на 6 януари.
Причината Рождество Христово да се отбелязва на 25 декември се състои в това, че древните римляни чествали празника на непобедимото слънце ( Sol invicti), който бил отбелязван в деня на зимното слънцестоене. Със слънцето се отъждествявали самите римски императори. Християните противопоставили на езическия празник тържеството на Рождество Христово, Слънцето на правдата (Мал 3, 20), Владетел не само на Римската империя, но и на целия свят. Съществува и друга хипотеза, която води началото си от 243 г. (De pascha computus - "За изчислението на Великден"): в древността се считало, че при съвършените хора денят на рождението и денят на смъртта съвпадат. Христос умира в деня на Пасхата, 25 март, следователно, според някои - Неговият живот в лоното на Мария започнал на 25 март (денят на Благовещението).

KАКВО ПРАЗНУВАМЕ

На Рождество Христово празнуваме раждането на Исус Христос, който е Божият Син и Спасител на всички хора. За изпращането на Божествен изкупител – Месия е било предречено от древните пророци. В Стария Завет в книгите на Исая, Еремия, Михей има точни предсказания за необикновеното Му раждане и мисия (Ис. 7:14, 9:6; Ер. 23:5; Мих. 5:2,3).
Раждането на Исус Христос поставя начало на ново летоброене. Рождество Христово е не само граница във времето, то е празник и начало. Рождество Христово е начало в духовната история на човечеството - Божият син се ражда, за да възстанови връзката между небето и земята, изгубена след грехопадението.
Рoждеcтвенcкият пpaзник е изpaз нa идеятa, че c paждaнетo нa Иcуc Xpиcтoc пpед вcеки вяpвaщ чoвек cе oткpивa възмoжнocттa дa пocтигне чpез вяра и христоподобен живoт cпacение нa душaтa cи.
Светският еквивалент на този празник се нарича Коледа.
-----------------------------------------------------------------------------------------

На 27 юли-3 август 2007г.
Европейски младежки християнски лагер за глухи от 15-35г. в Арнемуден, Холандия.

Всеки ден имаше  богата програма:  гимнастика, молитва,   плаж, гост—говорители,  пантомима,  песни,  разходка,  каране на колело, спортни  игри, представяне на страните, палене на лагерен огън и  др.      
    Таксата -  140 включва: закуска, обяд, вечеря,  нощувка, посещение в музеи, ползване на велосипед, пътуване с автобус, лодка,  посещение на воден парк  и др.
Петър Топалски от гр. Пловдив беше поканен  на лагера. За голяма изненада организацията в Холандия плати всички разходи. Слава на Бога, Бог се погрижи .


Интервю  с Петър Топалски.

Кога си приел Исус в сърцето си? Май 2005г.
Ходиш ли на църква? Защо? Да, защото  научавам повече за Бог,  учи  ме как да променям живота си. 
Как се промени живота ти? Израснал съм с много проблеми в семейството си. Когато станах християнин животът ми стана различен: спокоен, честен, срещам  трудности, но устоявам. Ако сгреша моля Бог да ми прости и продължавам напред.
Щастлив ли си? Да,  има  моменти когато ми е трудно,  но са малко.
Какво мислиш за тези глухи, които не  са повярвали и приели Исус Христос?
Когато говоря с тях,  им разказвам за живота си, те знаят че съм християнин.  Тежи ми за това, че не са спасени, бих искал да имаме повече глухи християни, с които да си общуваме.
Разкажи ни  за пътуването ти до Холандия  за Младежкия лагер? Това беше първото ми пътуване в  живота със самолет.  Бях много развълнуван и щастлив. Там  срещнах много глухи християни,  чувствах се свободен,  запознах се с много от тях, споделяхме живота си и как сме повярвали в Бога.
Имаше ли някакви участия там?  Да. Глухите  бяха разделени на няколко групи и трябваше всяка група да изиграе Библейска история, нашата група трябваше да представи историята “Ной и потопа” (Битие  6:3 - 9:17).  Аз имах възможността да ръководя групата и  се представихме много добре. Хвалих Бог с песен на мимика. Молих се за глухи с проблеми.
Би ли отишъл пак на следващите Християнски лагери за глухи? Да, много бих искал.


Тази година при-състваха младежи   от 16  страни:  
     1. Холандия—39
     2. България-1
     3. Англия—15
     4. Беларус—1
     5. Естония—6
     6. Франция—3
     7. Германия—1
     8. Ирландия– 1
     9. Италия—6
     10. Литва—5
     11. Сев. Ирландия-5
     12. Русия—6
     13. Испания—4
     14. Швейцария—6
     15. Уганда – 1
     16. Украина—2

  Общо: 102 човека

 
Малко история...

Европейския младежки    християнски лагер за глухи   се провежда през 2 години.
Започнало  е през:
1999г. — Швеция
2001г. Швеция
2003г. — Естония
2005г. — Русия
2007г. —  Холандия
2009г. — Латвия
2011г. - Швейцария

------------------------------------------------------------------------------------------------------
09.12.2010

Аз бях ходжа. Как Юсеин намира истинския Бог.Казвам се Юсеин. От дете бях посветен на исляма. Спечелих първо място в международна надпревара по изучаване на Коран. Знаех го от кора до кора наизуст. Наградата ми беше да отида на обучение в най-големите джамии на света - "ал-Харам" в Мека и "ал-мунауара" в Медина, Саудитска Арабия. Там прекарах 5 години от живота си. Когато се върнах отново в Хасково, вече бях ходжа.
През това време майка ми имаше сериозни проблеми. Беше епилептичка. Получаваше тежки припадъци. Когато си тръгвах за България взех за нея "изцерителна вода" от Мека, с надеждата да й помогне. Нищо не се случи... Използвах контактите си с влиятелни хора от мюсюлманския свят и успях да доведа при нея известни ходжи от Саудитска Арабия за да се молят за изцерение. Отново нищо...
Един ден някой казал на майка ми за Исус и я поканил на църква. Аз полудях. Казах й никъде да не ходи. Та нали аз бях ходжа! Ако някой трябваше да се моли за нея, това бях аз. По-късно разбрах, че майка, заедно с двете ми сестри, тайничко са отишли в християнска църква. Там имало един мисионер който от вратата й казал: "Заповядай, жено, тебе чакаме". Още на първото богослужение майка ми повярвала в Исус и получи пълно изцеление. По-късно разбрах за това и реших да ги проследя. Пред църквата ме срещна мой приятел и ме покани да вляза вътре. Аз отказах, понеже имах голямо самочувствие. Стоях отвън, но слушах. Нищо не усетих, но нещо явно ме докосна. Реших от време на време да ходя и да слушам.
Въпреки, че видях какво се случи с майка ми - не повярвах. По-късно обаче ми се роди дете, което също имаше тежък здравословен проблем. Бях много изплашен. Трябваше да търся помощ, но не знаех вече откъде. Трябваше да призная, че Aллах не помогна на майка ми, Мохамед също. Чувствах годините, прекарани в исляма като напразни.
В същото време станах свидетел как Исус тотално промени, не само здравето на майка ми, но и целия живот на хората около мен. Казах си: Ще Го потърся! От тогава насам не съм същият. Бог ме промени напълно, излекува детето ми и сега съм мисионер за Евангелието, заедно с екип от още бивши мюсюлмани от нашата църква. Бог използва познанията ми от Корана за да мога да помагам и на други да намират Пътят, Истината и Живота.

(Йоан 14:16) Исус му казва: Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не дохожда при Отца, освен чрез Мене.

Наистина ли всички тези хора могат да намерят истинския Бог в Мека?


Юсеин не можа да го намери там. Той го намери другаде. Юсеин каза: Ще го потърся и той срещна Исус.

--------------------------------------------------------------------------------------